Gerenommeerde verlichtingsproducent Wever&Ducré kiest voor Evolis

Leiedal is verheugd om opnieuw een gerenommeerd bedrijf te verwelkomen op Evolis: Wever & Ducré. De verlichtingsproducent verlaat de huidige vestigingen in Roeselare en Aalst en centraliseert zich op het innovatief bedrijvenpark om verder te kunnen groeien. De bouwwerken starten in 2016 aan de E17.

Wever & Ducré, internationale trendsetter in architecturale verlichting

In 1985 zag het merk Wever en Ducré het levenslicht in Beveren (Roeselare). De bedrijfsnaam staat van meet af aan symbool voor hun uitgesproken visie: WErken, VERnieuwen, ENthousiasme DUrven en CREëren. Het bedrijf groeide de voorbije decennia uit tot een internationale speler in de wereld van designverlichting. De verlichtingsarmaturen van Wever & Ducré zijn tijdloos en minimalistisch. Ze worden probleemloos geïntegreerd in diverse omgevingen: woningen, kantoren, horeca ...

Vandaag leiden commercieel directeur Nathalie Lagae en algemeen directeur Johan De Smedt het bedrijf in goede banen. Ze zijn actief op twee vestigingen: het hoofdkwartier met showroom in het Accent Business Park in Roeselare en een logistiek en operationeel kwartier in Aalst. Momenteel zijn meer dan 30 werknemers actief bij de firma.

Eind 2011 nam het bedrijf een nieuwe start onder de vleugels van de Oostenrijkse groep XAL, een wereldleider op gebied van verlichting die op vandaag actief is in 85 landen. De groep heeft een 1000-tal personeelsleden in dienst en het hoofdkwartier is gevestigd in Oostenrijk. Net als Wever & Ducré verstaat XAL de kunst om het hoogtechnologisch aspect te verzoenen met boeiende designs.

Door hun sterke groei de afgelopen drie jaren kampt Wever & Ducré met plaatsgebrek op hun huidige sites. Het bedrijf ging op zoek naar een nieuwe locatie waar alle activiteiten gecentraliseerd kunnen worden. De keuze voor Evolis laat toe om Wever & Ducré klaar te stomen voor de toekomst. Dat het Wever & Ducré voor de wind gaat, bewijzen ook de cijfers. Dit jaar wordt een omzet van 17 miljoen euro verwacht.

Wever & Ducré kiest voor Evolis

De zaakvoerders verlaten hun roots in Roeselare en trekken resoluut de kaart van Evolis voor de bouw van hun headquarters omwille van het hoogwaardig en duurzaam karakter en de internationale uitstraling. De keuze wordt nog versterkt door de grotere visibiliteit langs de E17 tegenover hun huidige locaties langs de E403/A17 of de N36 (gewestweg Roeselare-Izegem).

Andere belangrijke troef is dat het bedrijvenpark gelegen is in de ‘Designregio Kortrijk’. De aandacht voor architectuur en design is hier een prioriteit. Dat vertaalt zich in aangepaste opleidingen in het onderwijsaanbod en de aanwezigheid van internationaal gereputeerde beurzen zoals Interieur en architect@work. Door zich hier te vestigen, nestelen ze zich in een creatieve omgeving die veel potentieel biedt voor samenwerking en kruisbestuiving en bij de bron van toekomstig talent. Op korte termijn zal het bedrijf 20 extra medewerkers rekruteren om de groei te ondersteunen.

Nieuwe vestiging langs E17

De activiteiten worden gehuisvest op een perceel van 1,6 hectare langs de internationale verkeersas E17 op grondgebied van Harelbeke, naast het jaagpad (zie plannetje achteraan). In een eerste fase zal een gebouw opgetrokken worden van ongeveer 5000 m². In de toekomst kan dit uitgebreid worden. De bouwwerken zullen van start gaan in 2016.

Wever en Ducré gaat met 3Architecten uit Roeselare in zee. De zaakvoerders wensen een toegankelijk en multifunctioneel gebouw met een hoog belevingsaspect. Zoals het een verlichtingsproducent betaamt, zal er uitvoerig met licht gespeeld worden, zowel met natuurlijk daglicht als met verlichtingsarmaturen. Het nieuwe bedrijfsgebouw zal, mede door de architecturale aanpak en de hoge visibiliteit langs de E17 op de hoek, uitgroeien tot een belangrijk visitekaartje van Evolis.

Selectieprocedure

Wever & Ducré beantwoordt perfect aan het profiel dat Leiedal beoogt voor de invulling van het bedrijvenpark. Tijdens de selectieprocedure liet hun vestigingsaanvraag zich vooral opmerken door hun sterk internationaal karakter. Wever & Ducré heeft een exportratio die ver boven het Vlaams gemiddelde ligt, bezit internationale verkoopskantoren en maakt deelt uit van een grote internationale lichtproducent (XAL). Bovendien ontving het bedrijf al heel wat erkenning voor hun innovatieve designarmaturen.

Wever & Ducré is werkzaam in de verlichtings- en LED-technologie. Deze sector wordt als belangrijke economische markt voor de regio gedefinieerd door onze hoge specialisatiegraad en het groeipotentieel. Leiedal ondersteunt de ontwikkeling van deze zogenaamde speerpuntsectoren en is blij dat de strategische invulling van Evolis hieraan kan bijdragen.

Toekomst Evolis is rooskleurig

De financiële crisis die de wereld de voorbije jaren in haar greep hield, zorgde voor een tragere invulling van het bedrijvenpark dan voorzien. De actuele interesse in Evolis toont echter dat het ondernemersvertrouwen om te investeren in bedrijfshuisvesting groeit. Naast de recente aankondigingen van de bedrijven Aluvision, Creaplan en Wever & Ducré, sloot Leiedal met nog drie andere kandidaat-investeerders een principieel akkoord af. Ze zijn werkzaam in een heel diverse waaier van sectoren. Als deze ook leiden tot effectieve verkopen, zal nog slechts 13,4 ha van de 30,1 ha bedrijfsgrond beschikbaar zijn. Van de in totaal 9,6 ha zichtlocatie langs de E17 rest dan nog amper 1,3 ha. Dit brengt de toekomstige uitbreiding van 15 hectare een stap dichterbij.

Belang Evolis voor regio

Evolis is als bedrijventerrein ontwikkeld met als één van de voornaamste objectieven om de braindrain vanuit deze streek in te tomen. Het aantrekken van bedrijven met een innovatief karakter, met een sterke internationale oriëntatie en een hoge of hoogwaardige tewerkstelling draagt bij tot de realisatie van die doelstelling. Bovendien zorgen ze voor een toename van tewerkstelling via toeleveringsbedrijven en oefenen ze een aantrekkingskracht uit op andere nieuwkomers. De regio wil het kloppend hart zijn van de creatieve en duurzame maakeconomie in Vlaanderen.

Leiedal creëert letterlijk en figuurlijk ruimte voor bedrijven met een duidelijke toegevoegde waarde. De intercommunale staat borg voor duurzame bedrijventerreinen in een kwaliteitsvolle omkadering met veel aandacht voor beeldkwaliteit, met een ecologische insteek en een kwalitatief hoogstaand parkmanagement.

Gerelateerd item onder de inhoud: 
Persmoment Wever & Ducré